Terminsavslutning med Gradering!
Trosa Taekwondo avslutar terminen med gradering för alla färgbälten den 17:e december.


Det innebär att vi inte har något nytt intag av elever, men det går naturligtvis att anmäla sig till nästa termin redan nu. Gå till "medlemsansökan" i toppmenyn och fyll i formuläret för att ställa dig eller ditt barn i kö till Vårterminen 2018.


Tävlingsdags - Svenska Cupen 3 i Trelleborg
2017-11-24 15:34
Imorgon tävlar Hampus och Emil i Svenska Cupen 3. Det ska bli väldigt intressant att se vad den senaste tidens träning har gett för resultat och vi önskar dem stort "Lycka till" när de den här gången tävlar för REI. På söndag är det poomsaegängets tur och Simon, Emma, Jacob, Amanda och Isabella ska försöka plocka hem lite medaljer till Trosa med sina lagkompisar från Poomsae Team Elite (PTE). Uppdateringar kommer ni alldeles säkert att kunna se på Facebook och efter tävlingen kommer naturligtvis en utförlig rapport om ungdomarnas bedrifter.
Trosaungdomar utbildade till domare i poomsae!
2017-11-19 11:23
För att säkra återväxten i domarkåren, samt ge våra ungdomar mer ansvar och svårare uppgifter, gick Simon Hofvander och Emma Wiberg STU:s utbildning för att bli poomsaedomare. 
Utbildare var Michael Brännback, 5 Dan, från KSA Västerås/PTE och utbildningen hölls i Västerås. Utbildningen var mycket bra och detaljerad, med både teoretiska och praktiska moment. Dagen avslutades med att varje domarkandidat fick döma ett antal mönster, där utövarna hade smugit in både små och stora fel som kandidaterna var tvungna att lägga märke till.

Våra ungdomar var väldigt framåt och intresserade och vi har nu två nybakade C-domare i poomsae i klubben. Stort grattis!

På samma kurs gick Lars en "refresh" för att få behålla sin domarlicens.
Höstlovsledigt
2017-10-23 13:01
Under höstlovet v. 44 ställs all ordinarie träning in. Det innebär att sista passet före höstlovet är söndagen den 29:e oktober. Första passet efter höstlovet är måndagen den 6:e november.
Rapport från Svenska Cupen 1 i Borlänge
2017-10-03 08:21
Trosa Taekwondo har varit och tävlat igen! Säsongen startade i Borlänge med Svenska Cupen 1. Cuperna (1-3), samt SM är de tävlingar som ligger till grund för landslagsrankingen och lockar därmed hela Sverigeeliten. I cuperna tävlar man i antingen kamp eller poomsae (eller båda) och från Trosa deltog Emil Runfeldt och Hampus Sandström i kamp och Simon Hofvander, Emma Wiberg, Jacob Wiberg, Amanda Rix och Isabella Westin i poomsae.

När det gäller kamp så kom kort före Svenska Cupen 1 nyheten att reglerna för bland andra kadetter (som Emil och Hampus just nu är) har ändrats. Från och med nu är det tillåtet för kadetter att sparka med huvudträff, vilket öppnar upp för en rad nya tekniker. Det här är något som tillämpas internationellt och förbundet har länge lobbat för att införa de reglerna även i Sverige. Det tar en stund att vänja sig vid att det plötsligt kommer tekniker mot huvudet. Att sparka högt själv vänjer man sig relativt snabbt vid, men just att värja sig eller förutse attacker tar lite längre tid.

Mot den bakgrunden så gjorde både Hampus och Emil bra ifrån sig och båda två stod upp bra mot motståndare som har mer erfarenhet av huvudträffar. Emil mötte dessutom en något längre kille som kunde stå på distans och pricka huvudet, vilket naturligtvis gjorde det svårt att komma in på rätt avstånd och själv plocka poäng. Vi tar med oss massor av erfarenhet och en plan att träna regelbundet med en renodlad kampklubb (REI Botkyrka) där killarna får bättre möjligheter till utveckling. Emil åkte hem med ett Brons och rankingpoäng!

När det gäller poomsaen så har vi lite andra möjligheter till träning genom elitlaget Poomsae Team Elite, där Trosa ju är en av initiativtagarna. Jacob var först ut och hade konkurrens från 4 nya killar i sin klass, där åtminstone två av dem var med i förhandssnacket som potentiella vinnare. Jacob ville inte riktigt lyssna på det utan gick ut och levererade sin bästa serie någonsin, möjligen sporrad av den nya konkurrensen. Personbästa i T6 och totalen gav dagens första guld. Det skulle bli två till för Jacob, ett i par tillsammans med Ellen Bökman från KSH, också med höga poäng och ett lagguld med Simon Hovfander och Simon Gustafsson från Haga Taekwondo.

Näst på tur var Simon, som tyvärr hade stora problem med ryggsmärtor. Det gjorde att han inte riktigt kunde göra sig rättvisa i sina individuella mönster och han slutade en bit från pallen. Simon gick inte lottlös från tävlingarna, eftersom han tillsammans med Emma tog ett brons och alltså nyss nämnda lagguld med bland annat Jacob.

Emma var peppad och lite nervös som man kan vara vid första tävlingen på säsongen. Tyvärr fick Emma något av en blackout i ett av sina mönster, men det händer när man tävlar med totalt sex mönster på en dag. Då är det lätt att blanda ihop sekvenser, eftersom man tränar dem separat och precis det hände i Taebaek. Emma repade sig snabbt och tog brons i par med Simon och guld i lag tillsammans med sina klubb- och landslagskollegor från PTE.

En lång dags väntan blev det för Isabella, som tävlingsdebuterade, och Amanda. Till slut var det ändå äntligen dags för avancerade juniorer. Både Isabella och Amanda gjorde stabila insatser och för Amanda räckte det till en fin andraplats. Isabellas första tävling genomfördes helt utan större missar och bra flyt i mönstren. Isabella, som ju är blåbälte, tävlade för dagen med ett rött bälte och placerade sig på en fin fjärdeplats. Amanda och Isabella ställde direkt därefter upp i lag tillsammans med en klubbkompis från PTE och fick som belöning för sina insatser ett fint lagguld.

Om vi summerar så var det en fin tävlingsdag för Trosas elever, som blev många lärdomar och erfarenheter rikare. Dessutom åkte vi hem med en hel del skrammel:

Poomsae
GULD
Jacob Wiberg, Individuellt
Jacob Wiberg/Ellen Bökman (KSH/PTE) Par
Simon Hofvander/Jacob Wiberg/Simon Gustafsson (Haga), Lag
Emma Wiberg/Alicia Brännback (KSA/PTE)/Nora Hahr (KSH/PTE), Lag
Amanda Rix/Isabella Westin/Tea Regell (JSK/PTE), Lag

SILVER
Amanda Rix, Individuellt

BRONS
Simon Hofvander/Emma Wiberg, Par

Kamp
BRONS
Emil Runfeldt

Om två veckor är det dags igen, denna gång i Hässleholm!
Regelförändringar Kyorugi
2017-09-20 08:41
STU har ansökt om och fått beviljat att återinföra huvudträff i de flesta tävlingsklasserna, med undantag för minorer. Det innebär att det från och med Svenska Cupen 1 och Dala Cupen blir tillåtet för avancerade kadetter och master-klass, samt nybörjare i kadett, junior och senior klass att sparka i huvudet. 

I de fallen kommer det att vara fråga om sk "semikontakt", dvs sparken får träffa, men inte vara för hård. En hård träff bestraffas med Gam-Jeon (+1 till motståndaren) och vid en så hård träff att motståndaren inte kan fortsätta, bestraffas sparken med diskvalificering och vinst till motståndaren. Vid oklarheter kommer bedömningarna göras i samråd mellan domaren och matchläkaren. Avancerade juniorer och seniorer får liksom tidigare sparka mot alla poängområden med fullkontakt.

Regelförändringen kommer till genom en längre tids förarbete och innebär att svenska taekwondoregler harmoniseras mot hur det ser ut internationellt. 

För Trosa Taekwondo innebär detta att vi kommer att jobba mer med höga sparkar även för våra yngre medlemmar, för att säkerställa att våra elever kan sparka mot huvudet med god kontroll och minimal risk för skada för motståndaren.
Nyheter från våra grupper
Poomsae Team Elite Sweden, 21/08 14:00 
Poomsae Team Elite Sweden, 07/08 11:37 
Poomsae Team Elite Sweden, 04/07 15:47 
Poomsae Team Elite Sweden, 03/07 15:48 
Poomsae Team Elite Sweden, 03/06 23:10 
Poomsae Team Elite Sweden, 19/05 16:23