SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Trosa Taekwondo har funnits på orten sedan 2009 och erbjuder traditionsbunden kampsportsträning till barn, ungdomar och vuxna. Till oss kommer man dels för att man är nyfiken på kampsport, men också för att man rent allmänt vill bli starkare, uthålligare och mer flexibel. Taekwondo är en träningsform som tränar både kropp och huvud och efterhand får eleverna en märkbart större insikt om den egna kroppens möjligheter och begränsningar, samt ökat självförtroende och koncentrationsförmåga.

 

Taekwondo för barn!
Barnen har en relativt lång startsträcka innan de fullt ut kan ta till sig de olika teknikerna vi lär ut, men därefter går det i raketfart! Barnen har inte heller några egentliga begränsningar rent fysiskt, utan kan med rätt träning lära sig väldigt avancerade tekniker. Därför har vi delat upp vår barnträning i en nybörjargrupp och en fortsättningsgrupp. I nybörjargruppen går vi noggrant igenom korrekta fot- och handtekniker och tränar den allmäna motoriken med hjälp av hopp- och stegkombinationer. I den avancerade gruppen kombinerar vi de olika teknikerna och bygger på med hoppande och snurrande sparkar.

De barn som önskar kan tävla antingen i kamp eller mönster (poomsae). Det finns ett antal nybörjartävlingar i vårt närområde och Trosa Taekwondo har framgångsrikt deltagit på tävlingar alltsedan starten 2009 och har genom åren både SM- och NM-guldmedaljörer bland medlemmarna.

 

Taekwondo för ungdomar och vuxna!
När man fyller 13 år räknas man som ungdom och tränar tillsammans med våra vuxna medlemmar. Detta är ett medvetet val, eftersom vi gärna försöker skapa en möjlighet för ungdomar och vuxna att umgås. Vuxenträningen är främst inriktad på teknik och motion. Teknik för att vi bättre ska kunna utnyttja den kropp vi har begåvats med och motion för att det helt enkelt är en träningsform som lämpar sig väl för det.

 

Även vuxna har möjlighet att tävla och har också valt att göra detta. Vi har medlemmar i föreningen som har placerat sig topp 3 i kamptävlingar, trots att de för länge sedan har passerat 40 år. Upp till och med blått bälte (ca 2-3 års träning) tävlar man som nybörjare med restriktioner på kraften i huvudträffar (lätt träff). Det minskar avsevärt riskerna för allvarligare skador och skaderisken är inte högre inom Taekwondon än den är för våra större bollsporter.

 

Kom och träna med oss ni med och upplev den fina atmosfär och sammanhållning som genomsyrar Trosa Taekwondo!

Om klubben
Trosa TKD är medlem i Svenska Taekwondoförbundet

TROSA TAEKWONDO FÖRENING

 

Föreningen bildades den 25:e maj 2009 av Lars Wiberg. Den främsta anledningen var att aktivera barn och ungdomar i traditionsbunden kampsport med lek- och motionsinslag. Kort därefter startades även bland- och vuxengrupper för att möta intresset från de föräldrar som ändå satt brevid och tittade på när barnen tränade. Träningspassen där barn och vuxna tränar tillsammans har alltid varit föreningens "signatur", men numera erbjuder vi även åldersindelade träningspass.

 

Första verksamhetsåret lades grunden till den förening som finns idag och i nuläget är vi ca 100 medlemmar, varav ca 90 är träningsaktiva. Klubben har även framgångsrikt startat en tävlingsverksamhet där våra barn och vuxna tävlar i nybörjartävlingar runt om i landet. För de elever som har uppnått avancerade grader har vi en elitverksamhet och föreningen har börjat göra avtryck i taekwondosverige främst inom poomsae. 2015 fick vi våra första Svenska Mästare och landslagsrepresentanter. 

 

Trosa Taekwondo är medlemmar i Svenska Taekwondoförbundet, STF, samt Svenska Taekwondo Unionen som är det grenförbund som utövar WT Taekwondon (tidigare WTF).

 

2015 skrevs ett nytt kapitel i föreningens historia med en satsning på en egen lokal med permanent lagd matta och klubbrum för social samvaro. Lokalen ligger i kvarteret Kofoten på Bråtagatan 8A och är sannolikt en av landets finaste lokaler för taekwondoträning.

 

Styrelsen består av:

 

Lars Wiberg, Ordförande

Christine Wiberg, Kassör

Hans Wiberg, Sekreterare

Jimmy Oscarsson, ledamot
Marcus Rix, ledamot

 

Organisationsnummer: 802447-7807

RF-nummer: 43700-68

Bankgiro: 442-2192

Swish: 12345 996 92

 
Klubbens Logotype
네 가지 요소 - Ne Gae Yoso - De fyra elementen
 

Trosa Taekwondos klubbmärke hämtar sin inspiration från de fyra elementen Luft, Eld, Vatten och Jord. Skölden har vi valt för att visa att vi främst betonar vår kampkonst som självförsvar.

 

Färgerna är förutom symboler för elementen, även de bältesfärger som finns inom taekwondon. Från det vita bältet som hos oss symboliserar det oskrivna bladet, genom färgskalan gult, grönt, blått, rött och slutligen det svarta bältet. Hos Trosa Taekwondo är det svarta bältet slutet på grundutbildningen och den "riktiga" resan börjar..!

 

Vårt klubbmärke finns på våra profilkläder och ska pryda vår dräkts vänstra bröst. Tygmärken finns att köpa av din instruktör.

Förhållningsregler - värdegrund
Taekwondo är ett "system" där inte bara kampkonsten betonas. Även filosofi och värderingar går att spåra långt bak i tiden. Taekwondons filosofi bygger på ett antal "grundpelare":

 • Artighet (Ye Ui)
 • Integritet (Yom Chi)
 • Ståndaktighet (In Nae)
 • Självkontroll (Guk Gi)
 • Oövervinnerlig (okuvlig) anda (Baekjul Boolgool)
Detta har förstås olika innebörd för olika människor, men grundpelarna syftar till att skapa en människa i harmoni med sig själv, insikter i sin egen person, sina färdigheter och sitt sinne. Respekten för sin omgivning är ständigt närvarande.

Detta preciseras i Elevens Ed som alla föreningens medlemmar ska känna till och sträva efter:

 • Jag skall iakttaga Taekwondons grundpelare
 • Jag skall respektera instruktörer och seniorelever.
 • Jag skall aldrig missbruka Taekwondo.
 • Jag skall vara en förespråkare för frihet och rättvisa.
 • Jag skall söka skapa en rättvisare värld.  
För våra yngre elever har vi Trosa Taekwondos motto:

  

 • Jag skall aldrig missbruka Taekwondo
 • Jag skall alltid lyssna på instruktören
 • Jag ska vara snäll mot mina träningskamrater 
 • Jag skall alltid göra mitt bästa 

TROSA TAEKWONDOS STADGAR ÅTERFINNS GENOM ATT KLICKA PÅ FÖLJANDE LÄNK:

Ordningsregler
Förutom de förhållningsregler som anges av Taekwondos grundpelare och Elevens Ed/Motto, finns det anledning att ha en del praktiska regler klara för sig.
 • Buga när du går in/ur dojang. Vi har en av Sveriges finaste träningslokaler och allt börjar med att vi respekterar vår dojang och utrustningen som finns i den.
 • När vi ställer upp lyssnar vi på instruktören. Säger han "5 led" så ställer sig de fem högst graderade längst fram och övriga fyller på bakom i gradordning räknat från höger i varje rad. Det ska inte ta fem minuter att ställa upp i rätt ordning. 
 • Var rädd om utrustningen! Hantera den inte vårdlöst. Mittsar sparkar och slår vi på när instruktören har sagt "Sijak", inte innan. Banden till sparkmittsarna är till för att säkra upp greppet, inte för att använda mittsen som jojo.
 • Se till att i så stor usträckning som möjligt ha klarat av toalettbesök innan passet. Passen är vanligtvis 1-1,5 timmar långa och att få träningen avbruten för toalettbesök är inte roligt för den som råkat bli din träningspartner för dagen.
 • Se till att du är en BRA träningspartner. Med det menas att du gör ditt allra bästa för att din kompis ska få en så bra träning som möjligt. Titta på din partner när du håller mitts, håll kvar mittsen tills dess att tekniken är klar, prata inte med andra när du tränar osv. Kort och gott FOKUSERA!
 • Se till att naglarna är klippta (främst tånaglar) och fötterna rena.
 • Din dräkt ska vara hel och ren och ha klubbmärket på vänster bröst.
 • Bältet ska knytas korrekt. Det förhindrar att bältet går upp under träning (även om det fortfarande är relativt vanligt att det gör det).
 • Behöver du rätta till dräkten i samband med uppställning eller i en övning med en partner vänder du ryggen mot instruktören/partnern och rättar till bälte och dräkt.
 • Har du en skada som förhindrar dig att göra vissa saker? Säg till instruktören innan.
 • Behöver du gå tidigt? Säg till instruktören (och din träningspartner) innan passet.
 • Instruktören är den som styr passet och eventuell återkoppling lämnas av denne. Lägg därför inte alltför mycket tid på att rätta till en träningspartners teknik. Är det något som snabbt kan påpekas - gör det, men fastna inte i detaljer. Återkoppling till instruktören lämnas efter passet - om det inte är något som är direkt hälsofarligt.
 • Var alltid ett föredöme för de lägre graderade. Seniora elever är värdebärare och juniora elever kommer att kopiera deras beteende. Det gäller i allra högsta grad om du är ett svartbälte!