SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Svart bälte - Dan eller Poom
För många är det svarta bältet ett av målen med träningen. Det är absolut inget fel med det, men det får inte vara det enda målet. Risken är uppenbar att man efter uppnått mål känner "Vad kommer nu?" och tappar motivationen att fortsätta. Dessutom är det en försvinnande liten del av alla som börjar med taekwondo som hänger i ända till svart bälte, vilket kan bero på att man har ställt siktet lite fel från början.

På Trosa Taekwondo vill vi förstås inget hellre än att se våra elever utvecklas så mycket att de en dag står där med sitt svarta bälte. Det är viktigt att förstå att tiden det tar att nå dit varierar väldigt. Tränar man en dag i veckan kan det ta 10-15 år, medan en person som tränar 4-5 gånger i veckan kan vara där redan efter 4-5 år. För oss som förening och för instruktörerna är det väldigt viktigt att våra svartbälten håller hög kvalitet. För att säkerställa detta kontrollerar vi kunskaperna på alla delar inom Taekwondo: Grundteknik, Sparring, Mönster, Terminologi, Historia och inte minst KROSS. 
 
Vi har utformat graderingskrav och bältesstege så att det i praktiken innebär att barn måste ha tränat minst 12-15 terminer innan de tar svart bälte. För vuxna tar det vid regelbunden träning 10-12 terminer.

Vi har också en så kallad "Svartbältestermin" som påbörjas när man har graderat till 1 Gup. Som 1 Gup är man svartbälteskandidat och träningen under terminen syftar till att göra eleven redo för gradering. Kandidaten får en individuell träningsplan med extra träningspass som ligger utanför den ordinarie träningen. Vissa moment kräver daglig upprepning (tex stretching) medan andra moment kräver en eller ett par dagars vila mellan gångerna. Under terminen gör vi regelbundna avstämningar för att se till att utvecklingen går åt rätt håll.

För att få gå upp till svart bälte måste man få godkänt på en "testgradering" som syftar till att avgöra om man besitter tillräcklig kunskap och skicklighet för att klara sin gradering.

Allt syftar till att man ska vara redo för sin grad och ett av Sveriges bäst tränade svartbälten!